Emmy Winther TEXTER

RÖR MIG INTE

13 december, 2017

”En våldtäktsman är inte bara en gubbe som lurar i buskarna” skrev min vän Linn Otterbeck. Det är något som jag vill ta upp, män som tar sin frihet att röra en kvinnas kropp utan tillåtelse. Män som tror att det är okej att slå mig över rumpan på krogen, snubben som tycker han är rolig när han tar min kompis på brösten. Han snubben som lade sig bredvid dig när du sov, han som tog på din kropp medan du sov, han som tog en bit av dig när du inte var medveten. Han som fick dig att vakna och känna skam.

När jag går ut med mina tjejkompisar så vill jag bara vara med mina tjejkompisar. Jag vill inte ha killar runtomkring oss, delvis för att de har pojkvänner och för att jag tycker att det är irriterande. När vi dansar i vår ring så vill vi inte ha en publik av män som försöker ta sig in. Vi vill vara vi, utan dig och utan dina blickar. I fredags tog en kille sin frihet att ta ett grepp om min rumpa. Jag blev arg, jättearg och skällde ut honom. Klart jag ville ge honom en handflata men ni vet som jag vet att det är handflatan vakten ser och sedan blir det hemgång. Killen säger något drygt och knuffar mig, knuffar mig hårt så jag håller på att ramla men eftersom att jag är odödlig så höll jag mig kvar på benen. Min killkompis får syn på detta, eller ser detta och får honom utslängd. Medan vakten talar med den här killen så försöker hans irriterande vän skapa fred med mig, som om jag bara ska släppa det, ”Ey det är lugnt nu, vi kan vara vänner”. Hell no, bort från mitt ansikte.

Det är inte sällan män tar sin frihet att röra en en kvinna utan hennes tillåtelse, det händer hela tiden och det har på något vänster blivit acceptabelt. Vi kvinnor väljer att ta det, för att vi vet att det oavsett aldrig kommer bli en grej, en grej som i att killen får stå för konsekvenser. En våldtäkt är inte bara mannen som lurar i skogen, utan det är mannen som rör dig när du sover, som hör ditt nej men ignorerar, han som skiter i vad du säger för han vill ha dig. Våldtäktsmannen är han som håller för din mun när du inte vill, det är han killen bredvid dig i sängen, han du hyllar till skyarna som du trodde så bra om.

Jag talar från egen erfarenhet, förminska inte mina känslor. Det har hänt mig och det har hänt mina vänner. Det har hänt tjejen bredvid dig och det kanske tom har hänt en jättenära vän till dig. Jag vaknade av honom, att han tog på mig, i mig och jag har aldrig känt mig så äcklig. Kände mig svag samtidigt som jag inte kunde säga något. Jag förstod knappt vad som hände. Efter den dagen har du fått mig att känna mig äcklig, du tog på mig när jag inte var medveten, du utnyttjade mig när jag inte kunde säga nej. Jag har inte glömt ditt namn, ditt ansikte eller händelsen. Du ska tacka gudarna att jag inte gett ditt namn till någon, att jag inte totalt har hängt ut ditt äckliga ansikte. Jag är fortfarande i chock, jag är fortfarande äcklad och jag kommer aldrig sluta känna avsky till dig. Jag har inte talat om det här förrän nu, men jag känner att det är dags då jag vet att så många andra kvinnor bär på samma sak. Jag vill uppmana alla mina systrar att våga tala om det, din hemska hemlighet kommer vi att backa, försvara, vi står bakom dig.

Säg till mig en gång till att feminism inte är viktigt, berätta för mig att feminism har gått för långt när det här fortfarande är en vanlig sak, en så pass vanlig sak att vi väljer att inte prata om det för vi känner skam. Våran girlpower kommer krossa alla män i grupp, så torka era manstårar vi är inte klara på långa vägar.

You Might Also Like

Inga kommentarer ännu

Lämna kommentar